Wielonienasycone Tłuszcze

Wielonienasycone Tłuszcze

Naturalne oleje roślinne i dobra margaryna zawierają m.in.tłuszcze wielonienasycone. Z chemicznego punktu widzeniatłuszcze wielonienasycone są cząsteczkami tłuszczu z co najmniej dwoma wiązaniami nienasyconym (podwójnymi). Ich źródłem powinna być codzienna, dobrze zbilansowana, dieta.Tłuszcze wielonienasycone są składnikiem ścian komórkowych. Pomagają również utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Dieta bogata w tłuszcze nienasycone  jest szczególnie ważna dla prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży. Tłuszcze wielonienasycone dzielimy na 2 rodzaje: Omega-6 i Omega-3. Wprowadzenie tłuszczów wielonienasyconych do codziennego jadłospisu nie jest skomplikowane. Omega-3 znajdziemy głównie w rybach, szczególnie makreli, łososiu i sardynkach. Obecne są także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich. Tłuszcze wielonienasycone omega-6 występują w olejach roślinnych...

  • rzepakowym
  • słonecznikowym
  • sojowym
  • kukurydzianym
  • lnianym

... i dobrych margarynach, które z nich powstają.

Rodzaj oleju

Kwasy tłuszczowe nasycone

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

Kwasy tłuszczowe 

Kawas linolowy omega 6

Kwas α-linolenowy omega 3

Olej rzepakowy

7%

65%

27%

19%

8%

Olej kukurydziany

13%

30%

56%

55%

1%

Olej sojowy

15%

26%

58%

52%

6%

Olej słonecznikowy

11%

26%

62%

62%

<1%

Olej lniany

9%

19%

71%

15%

56%

Oliwa

14%

77%

9%

9%

<1%

Masło extra

55%

22 %

1,2 %

0,88%

0, 28%

Margaryna 60% tłuszczu* 

18%

28%

14 %

10,5%

3%

Pamiętajmy, że tłuszcze wielonienasycone są bardzo delikatne i łatwo mogą ulegać utlenieniu. Oleje roślinne i margarynę przechowujemy w umiarkowanych temperaturach, z dala od światła, szczególnie słonecznego (przykładowa margaryna 60 % dostępna na polskim rynku).

Więcej artykułów