use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Naturalne oleje roślinne i dobra margaryna zawierają m.in.tłuszcze wielonienasycone.

Z chemicznego punktu widzeniatłuszcze wielonienasycone są cząsteczkami tłuszczu z co najmniej dwoma wiązaniami nienasyconym (podwójnymi). Ich źródłem powinna być codzienna, dobrze zbilansowana, dieta.Tłuszcze wielonienasycone są składnikiem ścian komórkowych. Pomagają również utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Dieta bogata w tłuszcze nienasycone jest szczególnie ważna dla prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży. Tłuszcze wielonienasycone dzielimy na 2 rodzaje: Omega-6 i Omega-3. Wprowadzenie tłuszczów wielonienasyconych do codziennego jadłospisu nie jest skomplikowane. Omega-3 znajdziemy głównie w rybach, szczególnie makreli, łososiu i sardynkach. Obecne są także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich. Tłuszcze wielonienasycone omega-6 występują w olejach roślinnych...

  • rzepakowym
  • słonecznikowym
  • sojowym
  • kukurydzianym
  • lnianym

... i dobrych margarynach, które z nich powstają.

Rodzaj oleju Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Kwasy tłuszczowe Kawas linolowy omega 6  Kwas α-linolenowy omega 3
Olej rzepakowy 7% 65% 27% 19% 8%
Olej kukurydziany 13% 30% 56% 55% 1%
Olej sojowy 15% 26% 58% 52% 6%
Olej słonecznikowy 11% 26% 62% 62% <1%
Olej lniany 9% 19% 71% 15%
56%
Oliwa 14% 77% 9% 9%
<1%
Masło extra 55% 22% 1,2% 0,88% 0,28%
Margaryna 60% tłuszczu* 18% 28% 14% 10,5% 3%

Pamiętajmy, że tłuszcze wielonienasycone są bardzo delikatne i łatwo mogą ulegać utlenieniu. Oleje roślinne i margarynę przechowujemy w umiarkowanych temperaturach, z dala od światła, szczególnie słonecznego (przykładowa margaryna 60 % dostępna na polskim rynku).