We właściwie ułożonym dziennym jadłospisie 30% dostarczonych kalorii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Na szczęście wiemy, które tłuszcze są dla nas dobre, a których należy unikać. Do tych „dobrych” należą tłuszcze nienasycone, które dzielą się najednonienasycone i wielonienasycone. A czym są tłuszcze jednonienasycone? Znamy je dobrze. Tłuszcze jednonienasycone , z chemicznego punktu widzenia cząsteczki tłuszczu z jednym wiązaniem nienasyconym (podwójnym), występują w wielu, dobrze nam znanych, olejach roślinnych takich jak:
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- olej słonecznikowy
- olej kukurydziany
- olej sezamowy
Tłuszcze jednonienasycone można dostarczyć organizmowi także jedząc awokado i orzechy, np. włoskie, nerkowce czy migdały. Pyszne meksykańskie guacamole jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe! Naturalne oleje, tłoczone z nasion roślin są stałym elementem naszej diety. Bogatą w oleje roślinne margaryną smarujemy codzienne kanapki, używamy jej do gotowania i do wypieków. Spożywane w umiarkowanych ilościach (nie zapominajmy, że 1 g tłuszczu dostarcza 9 kalorii), „dobre” tłuszcze, tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, przynoszą nam wiele korzyści.