use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Warto pamiętać, że „dobre” tłuszcze stanowią istotny element prawidłowo zbilansowanej diety. Są, po węglowodanach, ważnym źródłem naszej energii.

We właściwie ułożonym dziennym jadłospisie 30% dostarczonych kalorii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Na szczęście wiemy, które tłuszcze są dla nas dobre, a których należy unikać. Do tych „dobrych” należą tłuszcze nienasycone, które dzielą się najednonienasycone i wielonienasycone. A czym są tłuszcze jednonienasycone? Znamy je dobrze. Tłuszcze jednonienasycone , z chemicznego punktu widzenia cząsteczki tłuszczu z jednym wiązaniem nienasyconym (podwójnym), występują w wielu, dobrze nam znanych, olejach roślinnych takich jak:

  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • olej słonecznikowy
  • olej kukurydziany
  • olej sezamowy

Tłuszcze jednonienasycone można dostarczyć organizmowi także jedząc awokado i orzechy, np. włoskie, nerkowce czy migdały. Pyszne meksykańskie guacamole jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe! Naturalne oleje, tłoczone z nasion roślin są stałym elementem naszej diety. Bogatą w oleje roślinne margaryną smarujemy codzienne kanapki, używamy jej do gotowania i do wypieków. Spożywane w umiarkowanych ilościach (nie zapominajmy, że 1 g tłuszczu dostarcza 9 kalorii), „dobre” tłuszcze, tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, przynoszą nam wiele korzyści.